Het juiste advies over Wi-Fi access points

DV 4775
DV 5977 (1)
Menno Rijcken
29 november 2022
Op iedere plek in jouw bedrijfspand zorgen voor een hoge internetsnelheid is voor veel organisaties een grote uitdaging. Kies daarom voor het plaatsen van de juiste Wi-Fi access points. Zij zorgen ervoor dat op moeilijk bereikbare plekken binnen jouw bedrijfspand het internet signaal tot in de verste hoekjes en gaatjes zo optimaal mogelijk wordt versterkt. In deze blog nemen we je mee in de wereld van Wi-Fi access points en adviseren we je over verschillende keuzes die je kunt maken. Zo kies jij het type Wi-Fi access points die het beste bij jouw organisatie passen.

    

Advies van onze Wi-Fi expert

Welke internetsnelheid heb je nodig voor jouw bedrijfsvoering?

Het kenmerk waar een Wi-Fi access point zich het meest door onderscheidt is de internetsnelheid. Maar welke snelheid hebben jij en jouw medewerkers nodig op kantoor? En van welke (zware) tools, applicaties maken jouw medewerkers gebruik? Om je een beeld te geven welke internetsnelheid van een Wi-Fi access point geschikt is voor jouw organisatie geven we je hieronder een advies.

 1. Mijn medewerkers surfen voornamelijk rond op het internet en maken veelvuldig gebruik van hun e-mail. 

  Advies: kies voor Wi-Fi access points met een internetsnelheid van minimaal 450 Mbps; 

 2. Mijn medewerkers surfen voornamelijk rond op het internet en werken af en toe met meerdere applicaties tegelijkertijd. 

  Advies: 
  kies voor Wi-Fi access points met een internetsnelheid van minimaal 450 tot maximaal 900 Mbps;

 3. Mijn medewerkers surfen voornamelijk rond op het internet, maken veelvuldig gebruik van meerdere applicaties tegelijkertijd en werken met zware programma's die veel geheugen in beslag nemen.

  Advies: kies voor Wi-Fi access points met een minimale internetsnelheid van 900 Mbps en hoger. 

 

Hoe groot is de kantoorruimte die je van een hoge internetsnelheid wilt voorzien?

Beschik je over een kleine kantoorruimte dan heb je voldoende aan één Wi-Fi access point om deze van draadloos internet te voorzien. Wil je over draadloos internet beschikken in een groot kantoor of bedrijfshal? Dan kies je voor meerdere Wi-Fi access points die je aan elkaar kunt koppelen en zo een eigen draadloos netwerk creëert.

Hoeveel medewerkers gaan er gebruikmaken van het draadloze kantoornetwerk?

Bij de aanschaf van Wi-Fi access points is het goed om te weten dat je de mogelijkheid hebt om één of meer gastnetwerken op te zetten. Erg handig als er vaak externe medewerkers of klanten bij je over de bedrijfsvloer komen. Je stelt hun dan in staat om gebruik te maken van je draadloze internet, zonder dat jij het risico loopt dat zij in jouw bedrijfsbestanden kunnen. Maken alleen jij en je medewerkers gebruik van het draadloze internet? Dan heb je voldoende aan Wi-Fi access points met één draadloos netwerk.

Hoe veel Wi-Fi access points ben je van plan met elkaar te koppelen en aan te sluiten?

Wanneer er veel medewerkers met verschillende apparaten tegelijkertijd actief zijn op het draadloze netwerk, dan kan dat voor een trage(re) internetverbinding zorgen. Kies je voor een Wi-Fi access point met standaard functies dan stuurt deze ieder apparaat om de beurt gegevens toe, waardoor de kans op vertragingen groter wordt. Een manier om dit te voorkomen is door te kiezen voor Wi-Fi access points die worden ondersteund met MU-MIMO (Multi-user, Multiple-input, Multiple-output technologie). Deze Wi-Fi access points zetten meerdere verbindingen tegelijkertijd op, waardoor alle apparaten waar jouw medewerkers mee werken tegelijk een goede internetverbinding ervaren. Op deze manier verbind je tot wel 200 apparaten met elkaar, met één Wi-Fi access point. Erg effectief!

Waar wil je de Wi-Fi access points gaan plaatsen?

Waar het voorheen gebruikelijk was een Wi-Fi access point op een bureau of kast te plaatsen, worden tegenwoordig steeds meer access points aan het plafond of aan de muur geplaatst op kantoor. Zo staat hij niet in de weg en verpest hij ook niet het interieur van jouw organisatie. En dat terwijl je beschikt over een snel en stabiel werkend draadloos netwerk. Wi-Fi access points die je via een netwerkkabel van stroom kunt voorzien bieden jouw organisatie maximale flexibiliteit. Met de functie Power of Ethernet (PoE) heb je namelijk geen stopcontact meer nodig om jouw Wi-Fi access points te installeren bij jou op kantoor.

Wil je de instellingen van je Wi-Fi access points aanpassen na de installatie?

De meeste Wi-Fi access points kun je direct na de aanschaf gebruiken. Je plaatst hem eenvoudig aan het plafond of de muur, verbindt een netwerkkabel met de router en creëert zo een draadloos netwerk. Toch komen er steeds meer Wi-Fi access points op de markt met geavanceerde functies die je gemakkelijk kunt configureren met een app op je mobiele telefoon. Dit stelt je beter in staat belangrijk internetverkeer voorrang te geven of een gastnetwerk in te stellen via je mobiele telefoon. Erg handig! Heb je meerdere Wi-Fi access point tegelijkertijd aangeschaft en wil je deze aan elkaar koppelen? Kies dan voor een draadloos netwerk met centraal management. Op deze manier configureer je al de door jou geïnstalleerde Wi-Fi access points tegelijkertijd en kun je gaan genieten van jouw draadloze netwerk op kantoor.

Benieuwd welke Wi-Fi access points het meest geschikt zijn voor jouw organisatie?

Wil je graag weten welke Wi-Fi access points het meest geschikt zijn voor het netwerk van jouw organisatie en medewerkers? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze experts en vraag een adviesgesprek aan. 

Contact