Hoe kies ik de juiste firewall voor mijn organisatie?

DV 4813
DV 5977 (1)
Menno Rijcken
29 november 2022
Elk zakelijk netwerk heeft behoefte aan een goede firewall. Deze digitale poortwachter controleert en bepaalt welk in - en uitgaand internetverkeer bij jou op kantoor binnenkomt. Met name in een tijd waar datalekken voorkomen en bedrijfsgegevens veelvuldig op straat komen te liggen, is het van belang dat je jouw zakelijke netwerk zo optimaal mogelijk weet te beveiligen. In deze blog vertellen we je alles over de firewall en met welke factoren je rekening moet houden bij de aanschaf van deze digitale poortwachter.

     

Advies van onze security expert

Wat is een firewall?

Elk zakelijk netwerk heeft er behoefte aan: een firewall. De firewall is hét hart van jouw kantooromgeving vol met computers en apparaten. Het is een digitale poortwachter die al het in - en uitgaande internetverkeer controleert voordat het je kantoornetwerk binnenkomt. Zonder een goede firewall zet je de deur wagenwijd open voor cybercriminaliteit, virussen en overige spam.

Waarom heb je een firewall nodig?

Voor jouw organisatie en jouw medewerkers is een firewall de belangrijkste en betrouwbaarste hardware voor de inrichting van jouw zakelijke netwerk. Met name in een tijd waar datalekken voorkomen en bedrijfsgegevens veelvuldig op straat komen te liggen, is het van cruciaal belang om jouw netwerkomgeving zo optimaal mogelijk te beveiligen. Een firewall is het hart van jouw kantooromgeving vol met computers en andere apparaten. Zonder het gebruikmaken van een firewall zet je de deur wagenwijd open voor cybercriminelen, virussen en overige spam. Een firewall helpt organisaties hun (belangrijkste) informatie beter te schermen en zo geen volgend slachtoffer te worden van cybercriminaliteit.

Welke functies heeft een firewall? 

  • Het overzien van de bandbreedte per medewerker;
  • Het isoleren en blokkeren van ongeïdentificeerde websites;
  • Het internetverkeer controleren en reguleren;
  • Computers van medewerkers forceren gebruik te maken van antivirussoftware;
  • Monitoring van dataverkeer en ongewenst gedrag;
  • Het maakt inzichtelijk wat jouw medewerkers doen op applicatieniveau;
  • Het aanmaken van groepen, roosters en schema’s en daar acties op uitvoeren.

Wat is antivirus? 

Een antivirus, ook wel virusscanner genoemd, brengt alle virussen in kaart om deze daaropvolgend te isoleren. Het effect hiervan is dat deze virussen geen schade meer kunnen aanrichten aan je zakelijke netwerk. Daarna maak jezelf de keuze of je de geïnfecteerde bestanden wilt verwijderen, zodat jouw netwerkomgeving op kantoor weer vrij is van virussen.

Wat is het verschil tussen antivirussoftware en een antivirus firewall?

Zowel antivirussoftware als een firewall zijn goede veiligheidsmaatregelen ter beveiliging van de computers en andere apparaten die verbonden zijn met jouw zakelijke netwerk. Kort door de bocht zorgt een firewall voor een betere, extremere netwerkbeveiliging op kantoor. En is de inzet van antivirussoftware meer een interne beveiligingsmaatregel om tot het gewenste veiligheidsniveau te komen. Concreet wil dat zeggen dat een firewall het grotere geheel overziet. Hij controleert en filtert al het in – en uitgaande internetverkeer om te voorkomen dat geïnfecteerde bestanden met virussen jouw zakelijke netwerk binnendringen. Daarentegen zorgt de antivirussoftware ervoor dat alle virussen binnen jouw zakelijke netwerk worden opgemerkt, onschadelijk gemaakt en verwijdert.

Welke firewall is geschikt voor mijn organisatie?

Bij de aanschaf van een firewall is het belangrijk met een aantal factoren rekening te houden. Dit zorgt ervoor dat je een firewall aanschaft die het best past bij jouw organisatie. Allereerst is het van belang dat je in kaart hebt gebracht hoe veel medewerkers gebruikmaken van jouw zakelijke netwerk. Om de zoektocht naar een geschikte firewall te vervolgen is het belangrijk antwoord te geven op onderstaande vragen:

  • Wat is de bandbreedte van de firewall die de provider aanbiedt?; 
  • Hoeveel medewerkers maken gebruik van het zakelijke netwerk?;
  • Is er behoefte aan extra beveiligingsfuncties zoals filtering van content en antivirussoftware?;
  • Wil ik een standaard firewall of UTM-firewall?

Wat is een UTM-firewall? 

UTM staat voor Unified Threat Management. Een UTM-firewall is een firewall die beschikt over meerdere beveiligingsfuncties en deze ook tegelijkertijd kan uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan functies als antivirussoftware, anti-spam, het filteren van content, anti-spyware, preventieve monitoring op ongewenste gedrag en de bescherming daarvan (intrusion preventie). Kortom. Kies je voor een UTM-firewall i.p.v. een standaard firewall dan beschik je over veel meer beveiligingsfuncties om jouw zakelijke netwerk te beschermen. UTM-firewalls zijn uitermate geschikt voor kantooromgevingen, scholen en overheidsinstellingen waar het belang van veiligheid op de werkvloer van cruciaal belang is.

Waar plaats je de firewall?

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over waar je een firewall gaat plaatsen. Een firewall kan namelijk op verschillende plaatsen geplaatst worden. Beschik je over een reguliere netwerkstructuur dan raden we je aan de firewall te plaatsen bij de Gateway, het liefst direct achter de breedbandmodem. Waarom? Omdat je een firewall ook als router kunt laten fungeren en dus multifunctioneel is. De firewall controleert al het in – en uitgaande internetverkeer dat door het apparaat geleid wordt. Wanneer deze dus direct achter het breedbandmodem staat, zal al dat internetverkeer eerst langs de firewall moeten.

Voorkom een datalek of imagoschade en kies de juiste firewall voor jouw organisatie! 

Al het in - en uitgaande internetverkeer bij jou op kantoor controleren en reguleren? Voorkom een datalek, imagoschade of het verlies van al je bedrijfsgegevens. Neem geheel vrijblijvend contact op met onze experts en kies de firewall die bij jou organisatie én strategie past. 

Ik ga voor zekerheid