Hoe kies ik de juiste netwerk switch voor mijn organisatie?

BEWERKT DV 4796
DV 5977 (1)
Menno Rijcken
29 november 2022
Om overal op kantoor over de gewenste, maximale internetsnelheid te beschikken, heb je één of meerdere netwerk switches nodig. Met een netwerk switch verdeel je eenvoudig het bekabelde netwerk bij jou op kantoor. De netwerkkabels die afkomstig zijn van je router, modem of firewall sluiten zich aan op de netwerk switch en deze verdeelt het signaal over alle computers en apparaten bij jou op kantoor. Maar hoe weet je welke netwerk switch het meest geschikt is voor jouw organisatie? In deze blog adviseren we je over hoe jij de juiste netwerk switch(es) kiest voor jouw organisatie.

Het kiezen van de juiste netwerk switch

Zoals we al aangaven kan het lastig zijn de juiste netwerk switch te kiezen. Ben je van plan een netwerk switch aan te schaffen? Stel jezelf dan de volgende vragen:

  1. Hoeveel apparaten wil je erop aansluiten?
  2. Wil je stroom via de netwerkkabel of juist niet?
  3. Wil je dat de netwerk switch voorrang verleent aan bepaalde internetdiensten zoals online vergaderingen?
  4. Wil je al je netwerkaansluitingen zo goed mogelijk beveiligen?
  5. Welke internetsnelheid heb je nodig voor de netwerk switch?

Hoeveel apparaten wil je op de netwerk switch aansluiten?

Netwerk switches zijn er in verschillende soorten maten. Er zijn switches met 5 tot 52 netwerkaansluitingen. Houd er rekening mee dat je altijd één aansluiting van het totaal afhaalt. Waarom? Omdat je deze gebruikt voor de ingang. Stel je schaft een netwerk switch met 5 poorten aan. Dan kun je daar dus vier apparaten op aansluiten. Wil je 5 of meer apparaten op de netwerk switch aansluiten? Dan kies je vanzelfsprekend voor een grotere switch. Ben je van plan een groot zakelijk netwerk op te zetten met meer dan 15 tot 20 apparaten? Dan adviseren we je direct te kiezen voor een grote netwerk switch. Zo pak je alvast marge als je 1 of meerdere, nieuwe apparaten wilt toevoegen.

Wil je stroom via de netwerkkabel of juist niet?

Een deel van de netwerk switches tegenwoordig ondersteunt Power of Ethernet, ook wel PoE genoemd. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat er zowel internet als stroom wordt gestuurd over de netwerkkabels bij jou op kantoor. Waarom is dit handig? Omdat je de geschikte apparaten die PoE ondersteunen dan niet meer hoeft te voorzien van een losse stroomadapter. Denk aan Wi-Fi access points, camera’s en mobiele telefoons die je allemaal voorziet van stroom via de netwerkkabel. Om tot het gewenste resultaat te komen plaats je al deze apparaten overal waar er zich een netwerkaansluiting bevindt. Op deze manier hoef je geen gebruik meer te maken van een stopcontact.

Wil je dat de netwerk switch voorrang verleent aan bepaalde internetdiensten zoals online vergaderen?

Met de functionaliteit Quality of Services, ook wel QoS genoemd kan de netwerk switch voorrang verlenen aan bepaalde internetdiensten. Binnen je organisatie verleen je bijvoorbeeld voorrang aan online vergaderingen, online events en telefoondiensten. Zo blijven de deze diensten ook goed en snel werken wanneer er veel medewerkers op het netwerk actief zijn. En valt de verbinding niet weg als het hele kantoor vol zit met medewerkers.

Wil je al de netwerkaansluitingen op de switch zo goed mogelijk beveiligen?

Wil je de netwerk switch zo goed mogelijk beveiligen? Kies dan voor een geavanceerde switch waarmee je 1 of meerdere VLANS kunt instellen. VLANS zijn virtuele lokale netwerken. Hiermee kun je bepalen welk apparaat een bepaald deel van je netwerk op kantoor bezoekt. Zo kun je ervoor zorgen dat klanten, gasten en leveranciers niet bij je zakelijk netwerkschijf en dus documentatie kunnen komen. We adviseren je zelfs om binnen je organisatie enkel bepaalde afdelingen toegang te verlenen tot je zakelijke netwerkschijf. Zo kun je de veiligheid waarborgen en voorkom je dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit.

E511565ba070d3aad656eb69312af7eb (1)

Een fantastisch scherm

Welke internetsnelheid heb je nodig voor de netwerk switch?

De internetsnelheid van je netwerk switch op kantoor is erg belangrijk. Je hebt op kantoor namelijk een hogere internetsnelheid nodig dan thuis. Logisch ook, want op kantoor zijn meerdere medewerkers actief op het zakelijke netwerk. 1 Gbps waar de meeste netwerk switches op werken is daarom onvoldoende. Ben je van plan om servers of Wi-Fi 6 access points aan te sluiten op de netwerk switch? Dan adviseren we je te kiezen voor een multigigabit netwerk switch. Waarom? Deze netwerk switch werkt namelijk met internetsnelheden tussen de 2,5 tot 10 Gbps. Zo beschik je altijd over hoge internetsnelheden op kantoor en bekijk je alle bestanden op de server razendsnel. Ook wanneer er meerdere medewerkers tegelijkertijd actief zijn op het zakelijk netwerk.

Breid je kantoornetwerk eenvoudig uit en kies de juiste netwerk switch(es) voor jouw organisatie! 

Altijd en overal op kantoor over de gewenste, maximale internetsnelheid beschikken? Neem geheel vrijblijvend contact op met onze experts en kies de netwerk switch die bij jou organisatie én strategie past.