Wat is data management?

DV 1678 (1)
DV 5977 (1)
Menno Rijcken
10 juli 2023
Data is één van de belangrijkste middelen voor moderne bedrijven. Het biedt de mogelijkheid om informatie over klanten, producten, processen en trends te verzamelen, op te slaan en te analyseren om beslissingen te nemen en prestaties te verbeteren. Data management is het proces van het organiseren, beheren en beschermen van deze gegevens om ervoor te zorgen dat ze toegankelijk, nauwkeurig en relevant zijn voor de continuïteit van je bedrijfsvoering.

Wat is data management?

Data management is een proces waarbij gegevens worden verzameld, opgeslagen, beheerd en geanalyseerd om bruikbare informatie te verkrijgen. Het is essentieel voor elk bedrijf dat zijn gegevens effectief wil beheren en gebruiken om betere beslissingen te nemen en de bedrijfscontinuïteit wil waarborgen.

Voor bedrijven betekent data management het beheren van al hun gegevens en het gebruik van die gegevens om hun bedrijf te verbeteren. Je verzamelt gegevens van verschillende bronnen zoals klanten, partners, leveranciers, websiteverkeer, sociale media en meer. Daaropvolgend moeten deze gegevens op de juiste manier worden opgeslagen en worden beheerd, zodat ze toegankelijk zijn voor analyse en gebruik.

Met een data management strategie leren bedrijven bewust na te denken over hoe zij met hun eigen data omgaan. Dat wil zeggen waar slaan ze alle data op? Hoe vaak wordt er een back-up gemaakt? Waar staat deze back-up? En wat is hier het retentiebeleid? Door antwoord te geven op deze vragen zorg je ervoor dat alle data altijd beschikbaar is, je de gegevens kunt analyseren en daardoor complete inzichten verkrijgt in jouw bedrijfsvoering. Hierdoor kun je beslissingen nemen op basis van feiten in plaats van op aannames. 

Data management is ook van cruciaal belang voor de beveiliging van je bedrijfsgegevens. Je zal ervoor moeten ervoor zorgen dat alle gegevens veilig worden opgeslagen en dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot deze gegevens. Dit kan worden bereikt door middel van verschillende beveiligingsmaatregelen, zoals encryptie, authenticatie en autorisatie.

Kortom, data management is een belangrijk onderdeel binnen het bedrijfsleven en een essentieel proces voor ieder bedrijf. Door het effectief opslaan en beheren van jouw bedrijfsgegevens, word je in staat gesteld betere beslissingen nemen, de productiviteit te verhogen en je bedrijfscontinuïteit te beschermen. Het is dus uitermate belangrijk dat je met jouw bedrijf aandacht besteedt aan het opzetten van een goede data management strategie en het daarnaast investeren in de juiste tools en systemen om je bedrijfsgegevens op de meest efficiënt mogelijke manier op te slaan en te beheren. 

Meer weten over data management?

Wil je meer weten over het fenomeen data management? En welke tools en systemen het beste passen bij jouw organisatie en strategie? Onze specialisten komen graag met je in contact om jouw uitdagingen te bespreken. 

Vraag het aan team nxtoffice